31 de març del 2018

La Selva d'Irati

El bosc o la selva d'Irati (Iratiko Oihana en basc) és un bosc repartit entre el nord de Navarra (Espanya) i els Pirineus Atlàntics (Sola i Baixa Navarra) al sud-oest de França.

Per la seva banda espanyola, està situada a la vall del riu Irati, entre les muntanyes de Orzanzurieta i Roncesvalles a l'oest, i la muntanya Orhi a l'est. El límit sud el posa la imponent mola de la Serra d'Abodi. Els principals accessos són per l'oest per Orbaiceta (Vall d'Aézcoa) i per l'est per Ochagavía (Vall de Salazar).

Es tracta de la major massa forestal de Navarra i un dels més grans i més ben conservats boscos de faigs (Fagus sylvatica) i avets (Abies alba) de tot Europa. Tot i ser un bosc explotat forestalment des dels segles XVI-XVII, el respecte i el bon fer dels habitants d'aquestes valls ha fet que es conservi en total plenitud. Existeixen dins de la zona diversos espais protegits: tot l'Irati és una ZEPA (Zona d'Especial Protecció d'Aus), així com zones protegides com a Reserva Natural o Reserva Integral del total de 17.000 ha del bosc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada