14 de març del 2018

El romànic a Andorra

Andorra és ben coneguda per les botigues i els seus preus, però el país està dotat d'altres aspectes força interessants.
Als seus imponents paisatges pirinencs cal sumar-li el seu art romànic, d'entre el qual destaquen els seus ponts, esglésies i ermites.
En una primera aproximació vaig a mostrar-vos els punts més coneguts, deixant per a una segona ocasió la visita a les petites ermites, moltes vegades penjades de petitíssims llogarets a la part alta de les muntanyes, i des de les que s'albiren paisatges espectaculars.

Pont de Sant Antoni de la Grella.
És un pont romànic, situat al Camí Ral, camí que unia les parròquies d'Andorra la Vella i la Massana. Antigament era l'únic pas que hi havia per arribar a la Massana. Passa per sobre del riu Valira del Nord.

Pont de la Margineda.
El pont romànic més gran i esvelt que es conserva al Principat d'Andorra. També situat al Camí Ral, condueix des de Sant Julià de Lòria fins a Andorra la Vella.

Pont d'Ordino.
És un pont d'origen romànic que unia les poblacions d'Ordino amb el Serrat. El 1980, a causa d'una nova urbanització, va ser traslladat des del seu emplaçament primitiu en Lloser d'Ordino fins a l'actual més al nord de la població de Llorts.

Església de Sant Esteve (Andorra la Vella).

Situada al nucli antic de la capital d'Andorra i d'origen romànic, ha estat modificada en diverses ocasions, les últimes i més importants en el segle XX.

Santa Coloma (Andorra la Vella).
Una de les esglésies més antigues del Principat, d'origen preromànic, situada entre les parròquies de Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella. Destaca pel seu campanar circular. Apareix citada en l'any 1040 en els actes de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell.

Sant Climent de Pal.
És un temple d'origen romànic situat al municipi de Pal, a la parròquia de la Massana. La seva primera notícia es remunta a l'any 1312.

Sant Martí de la Cortinada.
És una església romànica situada al nord d'Ordino. L'edifici original ha sofert diverses transformacions al llarg del temps.

Nostra Senyora de Meritxell.
És un santuari que es troba a la població de Meritxell, a la parròquia de Canillo. Va desaparèixer totalment en un incendi que va tenir lloc la nit del 8 al 9 de setembre de 1972, després d'una de les romeries que tenen lloc anualment. I amb ell, també va desaparèixer la imatge romànica de la verge. Els andorrans sempre l'han tingut gran devoció, en tractar-se de la patrona del país. Actualment tots dos han estat restaurats.

Sant Joan de Caselles (Canillo).
Sant Joan de Caselles és una esvelta església romànica situada a la parròquia de Canillo, a la carretera principal que porta d'Andorra la Vella al Pas de la Casa.

Sant Miquel d'Engolasters.
El nom li ve del llac que hi ha en les seves rodalies. Engolasters = engoleix astres, a causa dels reflexes nocturns de les estrelles en les seves calmades aigües. L'església consagrada a Sant Miquel és d'origen preromànic, de la primera meitat del segle XII. Situada a 1504 metres d'altitud, domina tota la vall d'Andorra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada