22 de març del 2018

Font-romeu

Municipi de l’Alta Cerdanya a la Catalunya Nord, estès al vessant del bosc de la Calm, des del curs alt del riu d’Angostrina (límit nord-occidental del terme) fins prop del pla de la Perxa i la vall del riu d’Angost.

El poble (1.800 m) és situat al peu de l’extens bosc de Font-romeu(1.000 ha), al sector més oriental del Carlit. L’activitat econòmica principal és la ramaderia bovina i ovina, que en prats i camp de farratge ocupa més de 300 de les 350 ha de conreu. El municipi comprèn també els pobles de Vià i Odelló de Cerdanya. El nucli de Font-romeu té l’origen en el santuari de Font-romeu, on és venerada la Mare de Déu de Font-romeu, imatge bruna de fusta del segle XIII.

A partir del començament del s. XX el poble esdevingué un centre de turisme d’alta muntanya. Fou declarat estació climàtica el 1908; el 1914 la Compagnie du Midi de ferrocarrils hi bastí el luxós Grand Hôtel; el 1922 hom hi creà el Centre Francès d’Helioteràpia, el primer d’aquest gènere a França. Però el seu desenvolupament turístic s’ha accelerat els darrers decennis i és un centre important d’esports d’hivern.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada