15 de març del 2018

Pampaneira

Situada a la falda del Mulhacén i del Veleta a plena Sierra Nevada, Pampaneira és la més baixa de les tres poblacions escalonades que componen el Barranc de Poqueira a Granada. Aquesta localitat destaca per la seva extraordinària arquitectura, que conserva la tradició alpujarrenya de cases blanques de teulades planes amb xemeneia de sombreret i els típics tinaos. També és reconeguda la seva riquesa i varietat artesanal, que abasta des de tot tipus de ceràmiques, fins teixits com les jarapes i altres objectes típics de la comarca.

Les seves fonts també mereixen menció especial, algunes d'elles amb aigües mineromedicinals, i altres, com la de Chumpaneira, amb 'poders' fins i tot casamenters. Tal com es pot llegir en el mural col•locat sobre les tres canelles del pilar, on s'afirma "és font de la virtut i té tal magnitud que solter que beu amb intenció de casar-se no falla, ja que a l'instant núvia té, ja ho veus ! ".

En ser expulsats els moriscos d'aquestes terres a mitjan segle XVI, la corona va decidir repoblar-les amb nous habitants procedents d'Andalusia, Castella i Galícia. Es diu que els noms acabats en "eira" (Pampaneira, Capileira, Poqueira, Chumpaneira ...) provenen d'aquests últims.

L'activitat fonamental de la seva població en l'actualitat és el turisme.

Pampaneira i Capileira amb el pic del Veleta al fons.

Una vista general de Pampaneira.

L'artesania.


El taller.

Les xemeneies.


Els safareigs.

Els "tinaos".

La font de Chumpaneira.

Els comerços.

Els carrerons amb les seves sèquies.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada