30 de desembre del 2019

Castellet

El castell de Castellet es troba al parc natural de Foix, enclavament geogràfic situat a mig camí entre Barcelona i Tarragona, a la comarca de l'Alt Penedès.

Actualment el castell de Castellet és la seu social de la Fundació Abertis, i en el seu interior trobem combinats el passat i el present amb sales romàniques de gran valor arqueològic i sales modernes que la fundació cedeix per a ús laboral com presentacions de llibres, estudis , convencions ...

El castell de Castellet es va aixecar en defensa de la Marca Hispànica a l'any 977. La seva primera fesomia era molt bàsica, format tan sol per un "domicilium", la torre de vigilància, la torre d'homenatge i una petita muralla que tancava el conjunt . Més que un castell era una gran casa fortificada on s'emmagatzemaven armes i aliments per als soldats que arribaven a les seves fronteres amb la missió de defensar la Marca a les batalles de la Reconquesta. Durant els segles X i XI aquesta frontera tan conflictiva que separava el Al-Andalus dels comtats cristians s'estenia des de les platges de Garraf fins a la resistència més fèrria a Astúries.

La Marca hispànica era una frontera la virtut de la qual era que, a poc a poc, anava descendint en latitud i, a poc a poc, anava expulsant als àrabs cap a Granada. Era una vasta xarxa de castells que amb els seus visuals cobrien grans extensions de terreny i així s'ajudaven els uns als altres.

Però anava deixant al seu pas uns residus col·laterals a la seva esquena: els castells militars que perdien la seva única funció al quedar-se sense enemics. Teòricament aquests castells es deixaven perdre en el temps ja que a l'estar col·locats en punts de difícil accés feien molt complicada la seva conservació. Lluny de perdre, el castell de Castellet va començar a créixer guanyant en poder i noblesa, tal contradicció succeeix per l'estratègica situació comercial d'aquest castell, a escassos dos quilòmetres de la via més important de comerç a la costa catalana i a catorze quilòmetres de Vilanova i Geltrú, del Vendrell i de Vilafranca del Penedès: les tres capitals de les comarques que l'envolten, és l'epicentre del que actualment coneixeríem com vegueria Penedès-Garraf.

Així doncs, el castell de Castellet va derivar de castell militar a residència noble fins a passar per les mans de 44 propietaris coneguts. Una xifra que augmentaria considerablement si tinguéssim en compte els possibles usurpadors del castell.

Recentment al Castell de Castellet s'hi han trobat restes arqueològiques que es remunten al segle IV abans de Crist, això significa que l'enclavament geogràfic passa de tenir mil anys d'història a tenir 2500. Des les primeres restes ibers, passant per vaixelles gregues fins arribar a les obres dels andalucins (iniciadors de la construcció del castell), aquest punt estratègic ha albergat a nombroses civilitzacions que han passat i deixat el seu rastre, i actualment s'estudien les troballes per datar i situar-les en la història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada