12 de desembre del 2019

Olite

Olite (en basc Erriberri) és un municipi de la Comunitat Foral de Navarra. Es troba a la zona mitja de Navarra, a la vora del riu Zidacos. A 42 km al sud de Pamplona i 50 km al nord de Tudela.

La ciutat d'Olite ha estat declarada Conjunt Històric Artístic i compta amb una població d'uns 4.000 habitants.

Sobre un assentament romà, el rei got Suintila va fundar l'any 621 "Oligicus" i el va fortificar per fer front als vascons.
Després de la invasió musulmana, va quedar sota domini dels Banu-Qasi.
Va ser reconquistat per Alfonso I el Batallador.
En 1147 el rei de Navarra García Ramírez IV el Restaurador li va atorgar el seu primer fur.
En 1266 es converteix en la Cort dels Reis de Navarra.
En 1512 passa a mans del Regne de Castella.
Al S. XIX es va fundar la primera cooperativa de Navarra i tercera d'Espanya.

El seu principal atractiu turístic és visitar el castell d'Olite.

Aquest castell és el resultat de diverses etapes constructives. La part més antiga de l'S.XIII ha estat habilitada com a Parador Nacional.

Al S.XV el rei Carles III el Noble i la seva dona Leonor de Trastamara, van edificar les zones més característiques, convertint-se en el símbol dels navarresos.

En 1925 va ser declarat Monument Nacional, i des de 1937 ha estat restaurat diverses vegades, sent el castell millor conservat de Navarra.

Va ser un dels palaus més luxosos d'Europa i en l'actualitat és un dels conjunts palatins més impressionants que es pot contemplar.

La influència francesa es fa notar en les cantonades, on s'aixequen torres circulars amb coberta cònica de pissarra, que ha substituït la seva teulada original feta de plom.

Darrere es pot observar la Torre de la Talaia, també coneguda com la Torre del Vigía i Torre de la Joiosa Guarda. Es va construir en 1411 en planta quadrangular i està coronada per merlets. Se li va adossar un esvelt cilindre que alberga una escala de cargol que comunica les diferents dependències que es superposen a la torre, i que culmina en l'elevat lloc de vigilància. Està considerada com la torre més bella, encara que no la més espectacular.

La galeria de Rei és coneguda com la Galeria Daurada. Va ser edificada en 1402 i és una de les poques que es conserven en les construccions palatines europees. Té un mirador obert amb una elegant traceria gòtica formada per dos arcuacions superposades que descansen sobre fins mainells. Uns pilars de secció romboïdal, divideixen la galeria en 3 trams de cinc, quatre i cinc arcs.

Olite és una ciutat de visita obligada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada