14 de desembre del 2019

Tarifa

Abocada a la mar, en el punt més meridional d'Europa i més proper a l'Àfrica, Tarifa és una de les ciutats costaneres amb major projecció turística, al convertir-se en el regne del surf de vela. A les seves nombroses restes prehistòriques (com les pintures naturalistes de la Cova del Moro i la necròpolis dels Algarbes) suma els vestigis fenicis de l'Illa dels Coloms i sobretot els d'època romana, amb la valuosa ciutat de Baelo Claudia, la troballa arqueològica més valuosa de tota la província. Nomenada pels musulmans Al-Yazirat Tarif ha estat un important punt estratègic com a zona fronterera, plaça forta davant incursions pirates i enclavament militar enfront de les possessions angleses de Gibraltar.

Dins el nucli de població principal es troba el punt més meridional de la península ibèrica, la punta de Tarifa o «Marroquina», accident geogràfic que se situa a l'illa “de las Palomas”, unida avui a la pròpia ciutat per mitjà d'una carretera- carrer, que serveix d'accés al far que en ella se situa.

El cap o Punta de Tarifa serveix a més de divisòria de les aigües de la mar Mediterrània i de l'oceà Atlàntic, que es creuen just davant de la pròpia ciutat. Està situada a la part més estreta del canal o estret de Gibraltar, a una distància mínima de 14 quilòmetres de les costes marroquines, el que la converteix en la ciutat europea més propera al continent africà.

El nom de la ciutat procedeix de l'àrab A l'Yazirat Tarif o Illa de Tarif. Aquest nom li va ser donat l’any 710 a l'illa que es troba enfront de la seva costa a l'ésser el lloc seleccionat per les tropes expedicionàries de Tarif, comandant de Tarik, en el seu primer desembarcament a la península ibèrica. Després de la conquesta musulmana de la península ibèrica en 711 es va fundar en l'emplaçament actual de la ciutat una medina el qual nom arribaria al castellà sota la forma de Tarifa.


Des de Tarifa es divisa la costa africana, destacant el mont Musa, una de les Columnes d’Hèrcules de la que ens parla la mitologia.

Tarifa des de l’aire.

Finalment, un curiós missatge que es pot veure en la paret que limita una de les platges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada