6 de desembre del 2019

El monte de Santa Trega (2)

A Guarda és un dels enclavaments turístics més importants de Galícia, en gran part per la muntanya del Trega, lloc de visita obligada pels seus interessants valors arqueològics, religiosos i paisatgístics. La citania de Santa Trega està considerada com un dels exemples de cultura castreña - romana més important de el nord-oest peninsular. El llegat religiós es materialitza en el Via Crucis, el cruceiro de Sant Francisco i l'ermita de Santa Trega. Els pics d'O Facho i San Francisco ofereixen immillorables panoràmiques de la desembocadura del Miño, Portugal, l'oceà Atlàntic i la vall d'O Rosal.

El gran jaciment arqueològic que ocupa unes 20 hectàrees de superfície, de les quals tan sols una petita part està excavada, té els seus orígens documentats en el s. IV a. C. aconseguint el seu major grau de desenvolupament en el canvi d'era. A la península del Trega es desenvolupà una veritable ciutat, d'entre 3000 i 5000 habitants en què conflueixen les cultures mediterrànies i atlàntiques.

En el pic de sant Francisco se situa l'ermita de Santa trega. Possiblement la monja Egèria després de tornar del seu pelegrinatge per Orient, va introduir la devoció per la Santa entre els ermitans del Baixo Miño a l'Alta Edat Mitjana. Encara que l'existència d'una ermita està documentada ja al s. XII, van ser les reformes i ampliacions dels s. XVI i XVII les que li confereixen el seu aspecte actual. Excavacions realitzades el 1994 van permetre descobrir diversos sepulcres visigots que demostren la religiositat de el lloc.

Una mostra de la gran tradició religiosa i devoció són les diferents festivitats religioses com la romeria de el 23 de setembre en honor a la Santa o la centenària processó de´Vot l'últim dissabte d'agost. En ella els fidels recorren les estacions del modern Via Crucis, obra del escultor valencià Vicent Mengual, que substitueix a l'antic de factura molt més senzilla. Davant de l'ermita s'aixeca un interessant cruceiro del segle XVI dedicat a sant Francesc que recorda la presència d'aquesta ordre religiosa a A Insua, petita illa portuguesa emplaçada en plena confluència del riu amb el mar.

La Muntanya Santa Trega s'erigeix com un excel·lent mirador natural amb unes magnífiques vistes cap al estuari del Miño, Portugal, vall d'O Rosal i Oceà Atlàntic. Durant l'ascensió de la muntanya diferents miradors permeten descobrir en detall l'entorn. Dues elevacions es distingeixen el cim de la muntanya: El Pic del Facho de 328 metres ofereix una àmplia panoràmica sobre la vall d'O Rosal, el casc urbà i, sobretot, al port pesquer. Antigament s'encenia per les nits una foguera (facho) per indicar a les poblacions properes que no hi havia perills i amb una segona foguera s'informava de la presència d'intrusos al mar. El Pic de Sant Francisco és el punt més elevat de la Muntanya Santa Trega amb 341 metres i ofereix unes immillorables visites panoràmiques. El seu nom fa referència a la seva orientació a la desembocadura del Miño, a l'illot d'A Insua on van habitar els monjos franciscans. En aquest alt es localitza l'estacionament per a vehicles i autobusos, els establiments hostalers, la capella de Santa Trega, el Masat i en el zona més elevada un petroglif.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada