18 de maig del 2018

Mallorca i els seus fars

Comencem pel far de Porto Pi, a la badia de Palma.
Situat a la ciutat de Palma de Mallorca, el far de Porto Pi és el tercer en funcionament a tot el món, després de la Torre d'Hèrcules de la Corunya i la "Lanterna" de Gènova.
La primera referència escrita d'un far a Porto Pi data de l'any 1300 i fa referència a la Torre del Far, que estava situada on posteriorment es construiria el fort de Sant Carles.
Aquest far és l'únic d'Espanya a mantenir una òptica formada per superfícies catadiòptriques metàl•liques reflectores a l'antic ús, que giren en dos grups al voltant d'un llum elèctrica de 1.000 w., Arribant a una distància de 27 milles.

La torre de Peraires.
Construïda al segle XIV sobre les restes d'una altra més antiga, la torre de Peraires tenia com a missió defensar l'extrem de la cadena que tancava la boca de l'antic port de Porto Pi.

El far de Capdepera, a Cala Ratjada
Serrat ho va immortalitzar amb la seva cançó "Cada loco con su tema" el 1989:
Prefiero los caminos a las fronteras y una mariposa al Rockefeller Center
y el farero de Capdepera al vigía de Occidente.

El far de Capdepera, a Mallorca, juntament amb el far d'Artrutx a la costa de Menorca, balisa el canal que separa les dues illes en el seu punt més estret. La torre mesura 18 metres i la llum està a 76m d'altura sobre el nivell del mar.

El far de Porto Colom
El far de Porto Colom es troba a la urbanització de Porto Colom de la ciutat mallorquina de Felanitx. La seva torre mesura 25 m i aconsegueix 42 m d'alçada sobre el nivell del mar.

El far del Cap Blanc
El far de Cap Blanc és un far situat al cap del mateix nom. Marca l'extrem oriental de la Badia de Palma.
El 1970 es va procedir a l'electrificació del far i es va muntar l'òptica procedent del far d'Artrutx (Menorca) que datava de 1859, catadiòptrica de 4t ordre, que roman actualment en actiu, sent l'únic far de les Balears que encara utilitza una òptica completa del període d'Isabel II.

El far de Ses Salines
El far del Cap de ses Salines és un far situat en el punt més meridional de l'illa, al cap del mateix nom. El 1982 va ser el primer far d'Espanya a ser alimentat mitjançant panells solars. Balisa el pas del canal que separa Mallorca de l'illa de Cabrera.

L'illa de Cabrera i la Conillera des del Cap Ses Salines.

M'he deixat els fars de Sóller ja que igual que Formentor es mereixen una entrada per a ells sols. Salutacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada