Menorca és el bressol de la Cultura Talaiòtica, una cultura que es va originar a Mallorca i Menorca a la fi del II mil•lenni a. C. El seu nom procedeix dels Talaiots, torres de vigilància que s'han convertit en la construcció més popular d'aquest període històric.
A més dels talaiots, trobem navetes, taules, sales hipòstiles, coves i una infinitat d'elements prehistòrics.
La Naveta des Tudons és una construcció funerària en forma de nau invertida (d'aquí el seu nom) de la prehistòria menorquina usada entre els anys 1200 i 750 a.C. Es tracta d'una tomba col•lectiva que, en ser desenterrada i restaurada en els anys 50 del segle XX, va aportar les restes d'almenys 100 individus i objectes dels seus dipòsits funeraris: polseres de bronze, botons d'os i ceràmica. Aquest tipus de construcció és típica de l'Edat del Bronze, que es correspon amb el període pretalaiòtic de Menorca. El nom de tudons ve del lloc en el qual està situada la naveta.
Ara per ara, el monument està considerat com l'edifici íntegrament conservat més antic d'Europa.
La naveta dels Tudons
El Talaiot és una construcció prehistòrica, de forma generalment troncocònica, construïda amb pedres de grans dimensions i que pot arribar als 10 metres d'altura. Es tracta de construccions exclusives de Mallorca i Menorca, i són un element sempre present en els assentaments humans del Bronze final i de l'Edat de Ferro de les illes Balears. S'utilitzaven com a talaies, i d'aquí el seu nom. A Menorca és poc freqüent que el Talaiot tingui càmera interior; per tant, sol ser massís.
Talaiot al poblat prehistòric de Torralba d'en Salord
La Taula és un tipus de construcció de la cultura tayalótica típica i exclusiva de l'illa de Menorca. El terme Taula (taula en espanyol) fa referència, en sentit estricte, l'element central en forma de T d'un tipus d'edifici conegut com Recinte de taula. Aquest element central està construït amb dues lloses rectangulars de grans dimensions que arriben en alguns casos als 5 metres d'alçada. La llosa vertical rep el nom de pedra-suport mentre que la superior, horitzontal, és la pedra-capitell.
Taula a Torralba d'en Salord
Taula i Talaiot
Les Coves. Menorca està plena de coves excavades a la roca que s'utilitzaven com a necròpolis, de les quals la més espectacular és probablement la de Cala Morell. Va ser utilitzada com a cementiri des de l'època pretalaiòtica fins al segle II d. C. Les façanes d'aquestes coves tenen la seva personalitat, que va des de la decoració inexistent a tenir l'entrada decorada amb relleus arquitectònics clàssics.
Sorprèn el fet que algunes de les coves avui estiguin habitades, com es pot apreciar a la fotografia.
Coves funeràries a cala Morell
Cova habitada a Son Bou
Les sales hipòstiles. Trucades així per estar sustentades per columnes, no se sap amb certesa la utilitat que se li donava a aquest tipus de construcció. Podien ser magatzems de gra o fins i tot corrals.
Sala hipòstila al poblat de Torre d'en Galmés, el més important de les Balears.
I fins aquí el tema de les pedres. En l'aspecte prehistòric tota Menorca és un museu a l'aire lliure.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada