12 de maig del 2018

Candelaria

Candelaria és un municipi pertanyent a la província de Santa Creu de Tenerife, a l'illa de Tenerife, illes Canàries.

El municipi és seu de la Verge de Candelaria, patrona general de Canàries, per la qual cosa és també denominat Vila Mariana de Candelaria. Està considerat com el lloc sagrat i de pelegrinatge per excel•lència del arxipèlag. Cada 2 de febrer i el 14 i 15 d'agost milers de pelegrins de totes les illes arriben a la Vila Mariana per celebrar la festa de la patrona en l'anomenada «caminada a Candelaria».

El municipi té una gran importància no solament religiosa, sinó també històrica, ja que en ell es van unir les cultures guanxe i castellana entorn de la imatge de la Mare de Déu.

A un costat de la plaça de la Basílica hi ha les estàtues dels nou menceys que governaven els nou menceyats (regnes prehispànics) de Tenerife. Actualment són estàtues de bronze, les quals van substituir a altres esculpides en pedra volcànica que van ser traslladades a una altra avinguda de la població a la fi del segle XX. Concretament va ser el 13 d'agost de 1993 quan es va inaugurar les noves figures dels menceys, obra de l'escultor José Abad. Aquestes estàtues són molt apreciades per tots els canaris, ja que representen una part molt essencial de la seva cultura.

Aquestes estàtues de bronze, representen als nou líders guanxes i eren els fills del Mencey Tinerfe el Gran, fill del Mencey Sunta, que tenia la seva cort al Menceyat d'Adeje (cent anys abans de la conquesta) i governava tota l'illa. Va tenir 9 fills legítims i un il·legítim, que posteriorment es van rebel·lar i van dividir l'illa en 9 menceyats (regnes). Aquests nou menceys són:

Acaimo: Mencey de Tacoronte.
Adjona: Mencey d'Abona.
Añaterve: Mencey de Güímar.
Bencomo: Mencey de Taoro.
Beneharo: Mencey d'Anaga.
Pelinor: Mencey d'Adeje.
Pelicar: Mencey de Icode.
Romen: Mencey de Daute.
Tegueste: Mencey de Tegueste.


I després de dedicar tot un matí per tal de fer el reportatge fotogràfic, bé es val un bon dinar típic canari.

Musclos perfumats al safrà.

Pop al vi negre.

Xipironets amb tres salses.

Formatge a la brasa amb mojos canaris.

Que aprofiti!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada