12 d’abril del 2018

Ciutadella nocturna

Ciutadella és una de les ciutats més antigues de l'illa de Menorca. A prop del nucli actual s'hi troben assentaments amb els primers pobladors, de la cultura talaiòtica i també un probable assentament fenici. La història de Ciutadella, juntament amb la resta de Menorca ha estat impregnada per les diferents cultures que han anat governant la península Ibèrica. Des dels romans, que fundaren l'actual Ciutadella (anomenada Iamo) als vàndals, passant per l'imperi bizantí (534) fins a arribar a la dominació islàmica (durant la qual s'anomenà Medina Manurqa). Durant aquesta època (segles IX i XI) es va acabar de configurar gran part de l'actual traçat dels carrers de Ciutadella, al voltant de l'antiga Mesquita major. La ciutat va ser reconquerida pel rei Alfons III l'any 1287 i posteriorment repoblada per habitants del nord de Catalunya.

El matí del 30 de juny de 1558, i després de ser rebutjades el dia anterior del castell de Sant Felip de Maó, l'armada otomana desembarcava entre 12.000 i 15.000 homes a Ciutadella, mentre que els habitants de l'illa eren 10.000, 4.000 d'ells a la Ciutadella, i assetjaren i destruïren la ciutat, amb la pèrdua d'uns 5.000 habitants entre morts i captius, que foren duts a Constantinoble i tractats d'esclaus, en el que és conegut com l'Any de sa Desgràcia.

El nucli antic de la ciutat va romandre protegit per una muralla fins a finals del segle XIX. L'origen d'aquesta cal buscar-lo a l'època romana i àrab; va ser reforçada després de la reconquesta, parcialment destruïda durant l'Any de sa Desgràcia i reconstruïda durant el segle XVII. Actualment només se'n conserven dos baluards: el bastió de sa Font i l'antic bastió del Governador, situat darrere de l'Ajuntament. Durant els segles XVII i XVIII es van construir nombrosos palaus i esglésies a l'interior de les muralles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada