2 d’abril del 2018

Almuñecar

Almuñécar és una ciutat i municipi espanyol situat en l'extrem occidental de la comarca de la Costa Granadina, a la província de Granada, comunitat autònoma d'Andalusia. Està situat a la comarca de la Costa Tropical, que juntament amb la capital de la mateixa, Motril, alberguen més del 70% de la població de la costa. A la vora del mar Mediterrani, Almuñécar limita amb els municipis granadins d'Otívar, Jete, Ítrabo i Salobreña, i amb el municipi malagueny de Nerja.

La història d'Almuñécar s'inicia en el 1500 a. C., amb la presència de gent de la cultura argàrica de l'Edat de Bronze. A la fi del segle IX a. C., els indígenes reben la colonització fenícia, creant les estructures urbanes de la colònia de Ex, Secks o Sexi, de tal manera que, quan a la fi del segle III a. C., arriben els romans, trobaran una ciutat ben estructurada, amb una puixant economia basada en la salaó de peix, fabricació de garum i moneda pròpia, a la qual remodelaran construint temples, teatre i aqüeducte, propis del municipi de dret llatí Sexi Firmum Iulium.

En temps d'al-Andalus, l'il•lustre viatger al-Idrisi, al descobrir la ciutat, ja feia esment de les ruïnes de temps anteriors. Amb l'arribada d'Abderraman I en l'any 755 a la Península per Almuñecar va passar a pertànyer, segons la divisió administrativa dels musulmans, a la cora d'Elvira.

En aquest moment Almuñécar era un punt fort a la costa: 1 hisn o castell, encara que fins al segle XI no es pot parlar d'ella com a ciutat o medina. Produïa canya de sucre, plàtans, panses, cereals, tot tipus de fruits i gairebé tots els geògrafs assenyalen la bona pesca que obtenia en les seves aigües. La ciutat disposava de port, ravals o barris extramurs, mercats i una mesquita més gran.

Durant el període en què el territori d'al-Àndalus va estar dividit en diverses taifes, Almuñécar va dependre de la Taifa de Granada consolidant-se com la principal ciutat costanera del seu regne.

Durant el regne nazarí va ser un dels nuclis més importants, juntament amb la resta dels llocs del seu districte: Cazulas, Lentegí, Turillas, Otívar i Jete, la desapareguda alqueria de Bodíjar, Ítrabo i Jate (prop de Moscaril) que és La ferradura, 5 essent molt visitada per la reialesa que gaudia temporades a la residència reial.

Després de la caiguda de Basa en 1489 la Costa de Granada es va rendir a les tropes castellanes al desembre d'aquest mateix any, sota les capitulacions que es van signar a Almuñécar.


El Paseo de la Caletilla. Al fons, el Peñón del Santo.

A l'inici del Peñón del Santo, la figura gegantina d'Abderraman I domina la vila.

Paisatge des del Peñón del Santo.

El Paseo del Altillo.

El monument als fenicis.

El Paseo de las Flores des de la terrassa de l'hotel Helios.

I el mateig passeig des de peu de carrer.

L'aqüeducte i les termes romanes.

Almuñecar des de La Herradura.


Aspectes nocturns de la població.

I per finalitzar, una posta de sol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada