26 d’abril del 2018

Besalú, ciutat romànica

Si existís una classificació de pobles i llocs a Catalunya basada en l'atmosfera medieval que desprenen, passejos relaxats i impregnats de tranquil•litat, carrerons estrets i serpentejants i vistes magnífiques, sens dubte Besalú estaria entre les primeres posicions. Bell i tranquil lloc carregat d'història i records, la població li explica les seves llegendes al visitant que passeja pels seus carrers i places.

Besalú és un municipi situat a la Garrotxa, a 150 m sobre el nivell del mar, amb una extensió aproximada d'uns 4,81 km2. Es troba situada entre els rius Capellades i Fluvià. Gaudeix d'una situació privilegiada en trobar-se entre punts tan importants com Olot, Figueres i Girona, de la qual dista 31 km. Sense ser la capital de la comarca, li treu a Olot el protagonisme cultural.

L'origen de la ciutat va ser el castell de Besalú que ja es troba documentat al segle X, construït damunt d'un turó on hi ha les restes de la canònica de Santa Maria, a l'Alta Edat Mitjana. El traçat actual de la vila no respon fidelment al seu estat original però si que possibilita a grans trets la lectura de la urbanització de l'edat mitjana amb l'existència d'importants edificis: el pont fortificat, els banys jueus, l'església del Monestir de Sant Pere de Besalú i Sant Julià, antic hospital de pelegrins. El 1966, va ser declarada "Conjunt Històric-Artístic Nacional" pel seu gran valor arquitectònic.

Encara que molt vist, aquest és el vell pont romànic o Pont Vell sobre el riu Fluvià.

El monestir de Sant Pere i el mercat dominical.

Detalls de la Plaça Major.

El carrer del Compte Tallaferro.

La jueria.

Es fa fosc a la Plaça Major.

I per últim, una nocturna de la icona de la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada