14 d’abril del 2019

La catedral d'Astorga

La Catedral d'Astorga, dedicada a Santa Maria, és la seu episcopal de la diòcesi d'Astorga, documentada des del segle III amb el títol d'Apostòlica. Es troba a la ciutat d'Astorga, província de Lleó (Espanya).

Abans de l'edifici actual va existir un temple preromànic i un altre d'estil romànic consagrat l'any 1069, que va ser potser acabat a mitjan segle XIII, sense que es tinguin gaires notícies de la seva construcció. L'actual catedral va començar a edificar-se per la capçalera al segle XV (1471) en arquitectura gòtica les naus i capelles i va seguir els segles posteriors amb la portalada sud i dues capelles perpendiculars a la nau en arquitectura renaixentista i la façana principal en barroc del segle XVIII.

Gairebé adjacent a la catedral es troba el Palau Episcopal d'Astorga, obra modernista de l'arquitecte Antoni Gaudí, formant tots dos un harmònic conjunt malgrat les diferents èpoques en què van ser construïts.

Sitges hi tingué una relació amb aquesta diòcesi, ja que el sitgetà Antoni Briva i Mirabent (Sitges, 1926 - Astorga, 1994) en fou bisbe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada