6 d’abril del 2019

Alguns indrets de Mallorca

Del nostre recent viatge a Mallorca, us mostro algunes coses que podem visitar si disposem de cotxe. Més endavant aniré fent reportatges complets de cada un d'aquests preciosos llocs i d'algun més; avui pujo només una aproximació. Cada fotografia té la seva descripció detallada.

Sa Dragonera.
Sa Dragonera és una preciosa illa situada a l'extrem sud-oest de Mallorca, a prop de la població de Sant Elm. El seu nom ve de les nombroses sargantanes, conegudes a les Balears també com dragons, que poblen l'illa.

Sa Dragonera des de l'aire. Vaig tenir la sort que els vectors d'aproximació a l'aeroport de Mallorca ens dirigissin sobre l'illa.

L'illa ens obsequia amb uns paisatges impressionants.

Un habitant autòcton de l'illa: un dragó o sargantana.

Sa Talaia d'Albercutx.
Situada a 380 metres d'altura, aquesta talaia de finals del XVI o principis del XVII va ser un dels principals punts de vigilància davant la contínua amenaça corsària.
Les fabuloses vistes que gaudeix aquest lloc, des del qual es poden veure el cap de Formentor, l'illot d’es Colomer, la badia de Pollença, la Serra del Cavall Bernat i la resta de la Serra de Tramuntana, la van fer convertir-se en un dels punts de vigilància i defensa del litoral contra els vaixells pirates que sovint arribaven a aquestes costes i que sotmetien a tot tipus de saquejos a les poblacions locals.

A l'esquerra de la foto, la badia de Pollença, en un dia no massa agraciat en el que a fotografia es refereix.

Al fons, el Cap Formentor que veurem més avall.

L'illot d'es Colomer vist des de la talaia.

Alguns molins fariners.
Mallorca és la regió europea amb major nombre de molins fariners de vent per quilòmetre quadrat. El més antic és el de l'Alqueria Blanca (Santanyí), datat en 1262.
En general estan formats per torres de 7 o 8 metres d'altura, amb una escala interior de caragol i un sostre capaç d'orientar les aspes cap al vent.

Segons dades de l'Associació d'Amics dels Molins de Mallorca, a l'illa s'han comptabilitzat 895 molins fariners de vent, dels quals uns 200 han desaparegut completament.

A la foto, un molí fariner a Santa Eugènia.

El Molí d'en Hereu, a Felanitx.

Campanet, l'ermita de sant Miquel.
Sant Miquel de Campanet és una església situada al Pla del Tel al terme de Campanet que, essencialment, conserva la factura gòtica de les esglésies de repoblació catalanes edificades a l'illa de Mallorca després de la conquesta, amb l'afegit d'una cadireta al costat del portal d'accés del segle XV.

Les Coves de Campanet.
Les Coves de Campanet estan situades al vessant sud de la muntanya de Sant Miquel, a la Serra de Tramuntana, al nord de Mallorca. Tenen una superfície aproximada de 3.200 m2 i un recorregut d'uns 400 m. La seva visita, d'uns 40 minuts de durada, transcorre per diverses galeries i sales, algunes de les quals presenten embassaments d'aigua. Aquestes sales tenen noms tan suggeridors com: sala romàntica, sala del llac, castell encantat, sala de la palmera, cascada sonora, entre d'altres. La sala romàntica o dels enamorats rep aquest nom perquè en algunes ocasions se celebren casaments.

Pollentia
Pollentia va ser una ciutat fundada al nord de Mallorca pel general romà Quint Cecili Metel Baleàric a l'actual ciutat d'Alcúdia, l'any 123 aC. Pollentia va ser un campament romà fins a la dècada dels 70 del segle I aC. Va ser llavors quan, segons les excavacions al fòrum, es va reorganitzar l'urbanisme de la ciutat i es va monumentalitzar.

Sa Pobla
Sa Pobla, conegut Anteriorment com Uialfás i Sa Pobla de Uialfás és un municipi de la comunitat autònoma de les Illes Balears, Espanya. Situat a l'illa de Mallorca, a la comarca del Raiguer. Està entre Muro, Llubí, Búger, Alcúdia i Pollença.

Monestir de Sant Salvador
Santuari del segle XIV amb impressionants vistes cap a la resta de l'illa.
Sant Salvador de Felanitx és un santuari situat en el municipi de Felanitx, a Mallorca. Se situa al cim del mateix nom, de 509 metres d'altitud, al sector meridional de la Serra de Llevant.

La Platja de l'Alcanada
La platja de l'Alcanada és una platja de pedres situada a la urbanització del seu mateix nom, a prop del port d'Alcúdia (Mallorca). Té prop un illot amb un far, i depèn d'on ens situem a la platja el podrem veure. Aquesta platja és molt freqüentada per vilatans els caps de setmana. És molt bonica en veure de lluny el far de l'illa de la Alcanada.

La platja de s'Illot
S'Illot és una cala de pedres situada aproximadament a 2,5 km de la urbanització El Mal Pas, a Alcúdia (Mallorca). És un lloc preciós amb un illot a pocs metres de la riba; es pot anar caminant i pujar-se a l'illa. Lloc molt bonic amb una petita cova.

Es Pontàs
Es Pontàs (El gran pont en mallorquí) és un arc natural situat a la part sud-est de l'illa de Mallorca. L'arc es troba a la costa entre la Cala Santanyí i Cala Llombards al municipi de Santanyí.

El cap de Formentor
El cap de Formentor és un cap situat a l'extrem septentrional de l'illa de Mallorca. Marca el límit septentrional de la Serra de Tramuntana i de la Costa Nord mallorquina, i alhora tanca pel nord la Badia de Pollença. Es troba al municipi de Pollença, a la península homònima de Formentor. Consta d'una de les platges naturals més grans i atractives de tota l'illa.

Platja de Formentor
La platja de Formentor és una platja de sorra blanca situada al llarg de la Península de Formentor, a l'extrem nord-est de Mallorca, a uns 10 quilòmetres de Port de Pollença. Situada en un dels paratges més verges i espectaculars de l'illa, amb densos boscos de pins i vistes a les muntanyes de Tramuntana, Platja de Formentor és llarga i estreta. Té prop d'1 quilòmetre de longitud, i està banyada per brillants aigües de color turquesa. Està envoltada per boscos de pins, on podràs descansar a l'ombra en els dies més calorosos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada