12 de juny del 2019

Taüll, joia romànica

Taüll és una localitat que es troba a 1482 metres sobre el nivell del mar. Compta amb 63 habitants i pertany a la Vall de Boí, a la comarca catalana de l’Alta Ribagorça.

A la Plaça Major, trobem l'església de Santa Maria del segle XII, té una torre-campanar de planta quadrada de cinc pisos. També cal destacar la construcció amb arcuacions llombardes dels absis i la reproducció de l'impressionant conjunt pictòric de l'absis central. Al 1123 va ser consagrada pel bisbe de Roda.

A la part baixa del poble trobem l'església de Sant Climent de Taüll. Aquesta va ser consagrada un dia després que la de Santa Maria pel bisbe de Roda, bastida sobre un temple del segle XI. És del mateix estil que l'anterior i segueix la mateixa línia arquitectònica de la vall, és la construcció més emblemàtica del romànic català. Els seus tres absis tenen arcs llombards i finestres geminades de dos i tres arcs; és un meravellós exemplar del romànic-llombard del segle XII. Sens dubte, la seva imponent torre-campanar de planta quadrada de sis pisos de finestrals separats per frisos de dent de serra, és una de les majors belleses de l'arquitectura de la vall. A l'interior del temple podem gaudir d'un importantíssim conjunt de pintures murals, de les quals la més destacable és l'escena de l'absis central, un pantocràtor, una autèntica joia de l'art medieval. Celebra les festes majors el tercer cap de setmana de juliol i les famoses Falles divendres del mateix cap de setmana.

Tot el romànic de la vall ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada