6 de juny del 2019

El Torcal de Antequera

El Torcal d’Antequera és un paratge natural d'1.171 hectàrees, situat en els termes municipals d’Antequera i Villanueva de la Concepción, a la província de Màlaga, i es coneix per les capritxoses formes que els diversos agents erosius han anat modelant a les seves roques calcàries; constitueix un destacat exemple de paisatge càrstic.

Els seus orígens es remunten a l'Era Secundària o Mesozoica, més concretament al període Juràssic. Aleshores la zona constituïa un allargat passadís marítim que comunicava, des del golf de Cadis fins a Alacant, els primitius oceà Atlàntic i mar Mediterrani. Durant l'Orogènia Alpina, en l'Era Terciària o Cenozoica, es va produir l'aixecament dels sediments calcaris dipositats en el fons d'aquest braç oceànic, donant lloc a serres, els cims de les quals van adoptar, amb freqüència, forma de «xampinyó». El Torcal forma part de l'arc calcari de les serres Subbètiques.


Curiosament, mentre estava fotografiant la zona va tenir lloc un fenòmen conegut com "Halo solar" que el vaig poder captar amb la càmera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada