18 d’agost del 2022

Montanyana

Montanyana (Montañana en castellà) és una localitat espanyola pertanyent al municipi de Pont de Montañana, a la Ribagorça, província d'Osca, Aragó. Es troba a la vall de la Noguera Ribagorçana, en un tossal delimitat pels barrancs Sant Miquel i Sant Joan. La seva llengua pròpia és el català en la seva varietat dialectal ribagorçana, en trobar-se a la Franja.

L'extraordinària riquesa arquitectònica de Montañana li ha valgut els títols de Conjunt Historicoartístic i Bé d'Interès Cultural. Del seu pròsper passat conserva tres esglésies romàniques, les restes de dos castells i un bonic pont de traça medieval de doble arcada que ha esdevingut l'emblema de la vila. Creuar aquest pont suposa capbussar-te de cop a l'edat mitjana.

Dominant el mas des de dalt, veuràs la monumental església romànica de Nostra Senyora de Baldós, del segle XII, l'espectacular campanar el qual va ser construït al segle XIII substituint a una anterior torre de vigilància. Atura't a la portada, profusament decorada, el magnífic timpà i els capitells que l'adornen mereixen un repàs detallat.

Recórrer sense pressa aquesta vila pirinenca i observar amb calma les petites façanes de pedra, et permetrà traslladar-te en el temps i imaginar com va ser la vida de la gent que l'havia habitat a l'Edat Mitjana. Pocs pobles medievals conserven la seva essència com aquest, ancorat en el passat i encara lliure de la massificació turística.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada