6 d’agost del 2022

Romànic a Andorra

Unes quantes ermites romàniques en aquest petit però preciós país.

Sant Miquel de Prats
L'església romànica de Sant Miquel de Prats, és un clar exemple del romànic rural andorrà. Ubicada a la vila de Prats a la que s’accedeix travessant Canillo, és bastida de manera rudimentària i amb materials humils, manté l’essència de la tradició d'aquelles valls: nau rectangular amb murs robusts (1 metre de gruix) amb un absis semicircular al costat de llevant. Destaquen dos elements, l’arc de punta de pedra tosca a l’entrada i el campanar d’espadanya doble, amb arc de mig punt. El conjunt va ser restaurat a principis dels anys 80. L’interior de murs irregulars està força proporcionat i anivellat i, malgrat la restauració, podem copsar clarament l’estructura primitiva.
Sant Romà de les Bons
L'església romànica de Sant Romà (s.XII) es troba dins el conjunt històric de les Bons, a la part alta de la vila d'Encamp. L’església és d’origen romànic, de nau rectangular única amb absis semicircular d’estil llombard. A l’interior es conserva la taula d’altar de pedra i reproduccions de les pintures romàniques del Mestre de Santa Coloma (s. XII), que representen la visió apocalíptica de Sant Joan i pintures de tradició gòtica amb iconografia de Sant Pere (s. XVI). Al llarg del temps s’hi han fet diverses modificacions com la construcció del porxo (s. XVI-XVII), una torre de defensa (s. XIII), un dipòsit d’aigua amb circuit d’irrigació excavat a la roca, els vestigis d’una casa forta testimoni de l’arquitectura civil (finals del s. XIII) i dos colomers d’època moderna.
Sant Romà de Vila
L'església romànica de Sant Romà de Vila es troba al petit nucli del mateix nom, al vessant occidental de la vila d'Encamp. L’edifici ha estat remodelat en diverses ocasions al llarg del temps: l’actual planta, resultat d’aquests canvis, és de nau i absis rectangulars, amb campanar d’espadanya i una campana de tradició gòtica. El tret que la fa més atractiva, però, es troba al seu interior, on es pot veure una reproducció del frontal d’altar romànic. Aquesta és l’única mostra de pintura romànica sobre fusta que existeix a Andorra, i que, a més, es conserva completa amb les tres cares. Els muntants, decorats amb motius vegetals i geomètrics, serveixen de suport a tres taules, la frontal representa la Maiestas Domini, flanquejada pel tetramorf i per quatre parelles d’apòstols, i a les laterals hi podem veure l’Assumpció de Maria i tres apòstols més. L’original, del segle XIII, es troba al MNAC, Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona.
Sant Romà dels Vilars
Sant Romà dels Vilars és una església documentada el segle XI. Aquesta església està catalogada com una de les més antigues del Principat d’Andorra: s’ha de situar a l’època preromànica, al voltant del segle X. De construcció rudimentària i d’estil auster, té una nau petita i rectangular i un absis també rectangular. L’edifici va ser construït amb blocs de pedra sense treballar seguint una distribució horitzontal. Coronant el mur, destaca un petit campanar d’una sola obertura amb coberta de mig punt bombada, fet de pedra tosca diferent de la resta de la construcció.
Santa Eulàlia d'Encamp
El campanar de Santa Eulàlia d'Encamp, de 23 metres d'alçada, es va afegir al cos de l'església pels volts de la segona meitat del segle XI. És d’origen romànic amb diverses modificacions posteriors realitzades els segles XVII i XX. El campanar de Santa Eulàlia d'Encamp, de 23 metres d'alçada, es va afegir al cos de l'església pels volts de la segona meitat del segle XI. És el campanar d'estil romànic llombard més alt del país amb tres pisos, alhora que presenta una creu de ferro forjat amb peu de pedra tosca a la coberta.
Sant Cristòfol d'Anyós
L’edifici és del segle XII i conserva part de l’estructura romànica d’origen que amb el pas del temps ha patit diverses ampliacions i modificacions. Fins a la dècada dels anys 30, el seu interior estava decorat amb pintures murals romàniques que van ser arrencades posteriorment. Actualment, acull una representació del Sant Sopar, d’època francogòtica del segle XIII, envoltat de pintures del segle XVI que representen els passatges de les ànimes de Sant Miquel així com la imatge de Sant Cristòfol, patró de l’església, que il·lustra diverses escenes de la vida i miracles del Sant. Des del seu emplaçament es visualitza l'entrada a la vall des d'Escaldes-Engordany i els nuclis de Sispony, La Massana i fins i tot Ordino.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada