2 d’agost del 2022

La Pobla de Lillet

La Pobla de Lillet és un municipi situat al nord de la comarca del Berguedà, es troba situada a la Vall de Lillet, a uns 843m d'alçada i envoltada per les muntanyes del Cadí, el Moixeró, la serra de Catllaràs, la de Falgars, la serralada de Moreu, les roques del Bruc i les muntanyes de Meranges i els Rasos de Tubau.

A la Pobla hi trobem els Jardins Artigas, dissenyats per Antoni Gaudí a principis del segle XX com a mostra d'agraïment a la família Artigas per acollir-lo a casa seva quan dissenyava el Xalet de Catllaràs.

El topònim Lillet, que significa "camp de lliris", apareix citat per primera vegada en un document de 833. El 921 pertanyia al comtat de Cerdanya i part de les seves terres formaven part de les possessions del Monestir de Sant Joan de les Abadesses.

L'església del castell estava ocupada al segle XI per una comunitat procedent d'Aquisgrà i al segle XII els senyors del castell eren la família Ponç. El castell va passar per diversos senyors fins que al segle XIII va quedar en mans de la família Mataplana.

El 1389 el castell va ser fortificat ja que existia el perill d'atac per part de les tropes del comte d'Armanyac. La vila va ser incendiada durant la guerra contra el rei Joan II de Castella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada