22 de juny del 2022

Los Jameos del Agua

Els Jameos del Agua són un espai natural i un centre d'art, cultura i turisme localitzat al municipi de Haría, al nord de l'illa de Lanzarote, gestionat pel Cabildo de Lanzarote i ideat per l'artista i arquitecte César Manrique.

La paraula "jameo" és d'origen aborigen i es refereix a un forat que es produeix com a conseqüència de l'enfonsament del sostre d'un tub volcànic.1 Els Jameos del Agua, igual que la Cueva de los Verdes, es localitzen a l'interior del túnel volcànic produït per l'erupció del Volcà de la Corona. El túnel té una longitud coneguda de 6 km, dels quals almenys 1,5 km discorren sota la superfície marina, prenent aquest darrer tram el nom de Túnel de l'Atlàntida.

Els Jameos del Agua es troben a la secció d'aquest túnel més proper a la costa. Està format per almenys tres jameos o obertures al terreny. El Jameo Chico per on es realitza l'accés a l'interior, el Jameo Grande i un tercer, anomenat Jameo de la Cazuela.

Els Jameos del Agua són molt importants des del punt de vista ecològic, ja que existeix una mena de cranc única i endèmica, els crancs cecs (Munidopsis polymorpha) un cranc de tot just un centímetre de longitud, albí i cec.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada