10 de juny del 2022

Hórreo de Carnota

L'hórreo de Carnota, considerat Monument Nacional, és la construcció més representativa del municipi i està classificat com el més gran de Galícia juntament amb el de Lira i el d'Araño (Rianxo), sent la seva longitud de 34,76 metres.

La seva construcció, completament de granit, es va iniciar l'any 1768, aconseguint el seu estat actual l'any 1783, data que es correspon amb el moment en què va ser ampliat en onze nous parells de peus. El mestratge amb què va ser fet i que descansa sobre vint-i-dos parells de peus, s'atribueix igual que el de Lira, a Gregorio Quintela, com així ho demostren les inscripcions que se situen a les diferents portes de l'hórreo.

La visita és obligada no només per la singularitat d'aquest monument sinó perquè conforma un conjunt arquitectònic excepcional juntament amb el colomar, l'Església de Santa Comba i la Casa Rectoral.

Els hórreos van ser utilitzats des de fa segles per preservar les collites, sobretot de blat de moro i patates. La seva separació del sòl feia possible la seva conservació sense humitat i la seva bona ventilació i foscor feia que els aliments duressin molt més temps. A més la separació dels peus del cos, estava construïda de forma que la seva funció era mantenir les collites fora de l'abast dels ratolins i altres rosegadors.

Els grans hórreos estaven generalment prop d'alguna església o de les cases rectorals, ja que solien pertànyer al clero, pel fet que el clergat es quedava amb el 10% de les collites, el famós impost conegut com el delme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada