6 de juny del 2022

Les dunes de Maspalomas (Gran Canària)

La Reserva Natural Especial Dunes de Maspalomas constitueix un immens mar de sorra la fisonomia del qual canvia segons el caprici del vent, el veritable escultor d'aquesta meravella natural que tanca el municipi de Sant Bartomeu de Tirajana, al sud de l'illa de Gran Canària; el territori està protegit des del 1994.

Es tracta d´un conjunt de dunes originades fa centenars d´anys amb restes d´organismes que el vent dissemina i reparteix per un gran territori i que allotgen un hàbitat únic a l’illa, amb espècies endèmiques pròpies de la fauna africana, com el llangardaix gegant i un gran nombre d'aus. Hi ha qui diu que estem davant d'un desert, però amb la gran diferència de la presència del mar i d'un passeig comercial força proper. En qualsevol cas, les Dunes de Maspalomas són una visita «obligada». Si busques un racó de l'illa on trobar un enclavament on obtenir fotos increïbles, les Dunes sempre seran un encert en el teu viatge a Gran Canària.

Les dunes de Gran Canària tenen l'origen en l'assentament de materials procedents dels veïns barrancs de Fataga, Ayagaures i Chamoriscán, i també en els elements arrossegats pel mar durant segles, fonamentalment petxines de mol·luscs. Els monticles de sorra formats van ser colonitzats després per algunes plantes que, alhora, van generar les dunes, un element viu que diuen que arriba a la seva maduresa quan arriba als 15 o 20 metres d'alçada i quan té una amplada d'uns 200 metres. Després els vents alisis, que abunden tant a la platja de l'Anglès, són els responsables d'empènyer la sorra terra endins. Els científics també assenyalen que la superfície total del camp de dunes passa per fases d'ampliació i reducció. I sembla que ara ens trobem en un moment d'expansió dunar.
Com es pot veure a la firma, les fotos es van fer l’any 2019, excepte aquesta última que vaig fer en la nostra primera visita a l’illa, el novembre de 1976.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada