4 d’abril del 2020

El Palau Reial de l'Almudaina, a Palma de Mallorca

L'Almudaina és el Palau Reial o Alcázar Real de la ciutat de Palma de Mallorca, i una de les residències de la Família Reial Espanyola, gestionada per l'organisme públic Patrimonio Nacional. Recull en els seus murs la història de les illes des dels assentaments megalítics.

Aquest imponent alcàsser, conegut en l'època de la conquesta amb el nom de "Suda", va ser reedificat en 1309 pel rei Jaume II, segons model del Palau Reial de Perpinyà. A L’Almudaina van tenir successivament la seva cort els monarques del regne de Mallorca, els d'Aragó i els d'Espanya. Felip II va destinar el Tinell a Reial Audiència i va instal·lar en la resta de l'edifici la Capitania General de les Illes.

L'estructura actual de l'Almudaina correspon a la construïda al segle XIV amb els seus diferents espais; destaquen els palaus del Rei i de la Reina, la capella de Santa Anna o els banys.

La seva decoració presenta dos ambients. A la planta baixa es recrea l'estil medieval amb obres del segle XV al XX. La planta superior, utilitzada per a la celebració d'actes oficials de la família reial, està decorada amb objectes i mobiliari procedents d'altres Reals Llocs dels segles XVII, XVIII i XIX.

El castell actual, d'origen romà, és una modificació de l'alcàsser musulmà iniciat en 1281, que es va perllongar fins a 1343, durant els regnats de Jaume II -fill de Jaume I el Conqueridor-, Sancho I i Jaume III, fins a passar a la Corona d'Aragó amb Pere IV a 1349.

Durant la primera meitat de segle XVI es va construir la planta alta per ordre del rei Carles I d'Espanya.

De la mateixa manera que a Madrid el Palau d'Orient, el Palau Reial de l'Almudaina és la residència oficial d'estiu de Rei, si bé habita efectivament al costat de la resta de la Família Reial Espanyola al Palau de Marivent, com passa a Madrid amb el Palau de la Zarzuela.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada