8 d’abril del 2020

El Botafumeiro

El Botafumeiro

El botafumeiro (literalment 'tirador de fum', en gallec) és un dels símbols més coneguts i populars de la catedral de Santiago de Compostel·la. És un enorme encenser banyat en plata que pesa 62 quilograms buit i mesura 1,50 metres d'altura. El Botafumeiro anterior pesava 53 kg, però en l'any 2006, durant les tasques de restauració dirigides per Luis Molina Acedo, se li va afegir un bany de plata que va incrementar el seu pes fins als 62 kg de l'actualitat. La corda que el sosté, lligada al creuer de la catedral, és, en l'actualitat, d'un material sintètic, i té una longitud de 65 m, 5 centímetres de diàmetre i pesa 90 kg. Anteriorment les cordes estaven fetes de cànem o espart.

El Botafumeiro s'omple amb uns 400 grams de carbó i encens, després es lliga amb forts nusos a una llarga corda que va fins al sostre de l'edifici, i es desplaça mitjançant un mecanisme de politges per la nau transversal (transsepte) de la catedral; per aconseguir-ho, un grup de vuit homes, que reben el nom de tiraboleiros, l'empenyen primer per posar-lo en moviment, i després tiren cadascun d'un cap de la corda per anar aconseguint velocitat.

El moviment de l'Botafumeiro pot arribar a una velocitat de 68 km/h durant el seu desplaçament pel creuer de la catedral, des de la porta de l'Azabachería a la porta de les Argenteries, descrivint un arc de 65 m i una alçada màxima de 21 m (1 angle de 82º). Per arribar a aquesta altura màxima es necessiten 17 recorreguts complets. A causa de la velocitat i el pes pot adquirir una enorme energia. A causa d'això, en èpoques passades hi va haver despreniments de la corda. En 1499 es va desprendre el botafumeiro i va sortir per la Porta de Platerias, en presència de Catalina d'Aragó, que estava de visita a Santiago. Similars situacions van ocórrer en 1622 i 1937. En cap ocasió hi va haver víctimes pel desprendimiento. En l'actualitat es manté buidat part del presbiteri al creuer de la catedral durant el vol del botafumeiro perquè els feligresos i visitants accedeixin fins a un lloc segur i puguin contemplar la maniobra.

Quan es pot veure funcionar el botafumeiro

En l'actualitat es pot veure únicament en dotze dates a l'any, entre les quals s'inclou, evidentment, el dia de Sant Jaume. Quan és Any Sant Compostel·là, es pot veure tots els diumenges a la missa de migdia. No obstant això, i entenent el Cabildo que el vol del botafumeiro comporta unes despeses de manteniment, i per conscienciar la societat d'això i que es tracta d'una ofrena i no d'un espectacle, el botafumeiro es pot veure en funcionament en qualsevol missa, ja sigui ordinària o sol·licitada a petició de fidels o de pelegrins, previ pagament de 450 euros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada