12 de juliol del 2022

Biarritz

Biàrritz és una ciutat reivindicada com a part d'Occitània (Gascunya) i alhora del País Basc Nord, situada al sud-oest de França. Està banyada pel golf de Biscaia. Es troba al departament dels Pirineus Atlàntics a la regió d'Aquitània. És a prop de Baiona i Anglet, i a 18 quilòmetres de la frontera amb Espanya.

El casino de Biàrritz (obert des del 10 d'agost de 1901) i les seves platges fan de la ciutat un centre turístic. El surf troba a Biarritz un dels punts més importants per a la seva pràctica. Biarritz viu de cara al mar. Va ser en els seus orígens un poble balener.

Durant el segle xviii els doctors recomanaven els banys de mar a Biàrritz per les seves propietats terapèutiques. Biarritz va arribar a la fama el 1854, any en què l'emperadriu Eugènia (esposa de Napoleó III) va fer construir un Palau a la platja (avui dia conegut com a Hotel du Palais).

La llengua tradicional de la conurbació formada per Biàrritz, Baiona i Anglet (que formen la comarca del Baix Ador) és l'occità (gascó), segons les enquestes filològiques dels segles XIX i XX (veg. en particular l'Atlas linguistique de la Gascogne), però hi ha una forta presència del basc deguda a una immigració rural recent del rerepaís bascòfon. En tot cas la llengua dominant és el francès des del segle xx. Els moviments culturals locals reivindiquen l'occità i el basc i han obtingut una retolació trilingüe en francès, en basc i en occità.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada