24 de juliol del 2022

L'església de la Candelaria, a Tigaday, illa del Hierro

Una de les coses que sorprenen quan visitem l'illa és l'església de la Candelaria -patrona del municipi i de totes les Illes Canàries- i sobretot el seu campanar, situat a banda en el cim del volcà Joapira, cosa que rep el nom de campanar exempt .

L'església de la Candelaria té un aspecte exterior apaïsat amb grans murs plans, sent molt auster destacant un clar joc cromàtic de la calç i la pedra picada. Interiorment té 3 naus, que estan separades entre si per bonics arcs de mig punt. La seva nau central és llarga i als laterals del temple es poden observar dues portes d'accés amb arcs de mig punt.

L'aspecte més curiós és el campanar, perquè està totalment separat de la resta del temple en una formidable muntanya, amb unes vistes espectaculars de l'illa. L'ascensió és complicada, ja que les pedres volcàniques de les quals estan construïdes les escales estan esmolades com a ganivets, i només un frec pot fer molt de mal. Tres setmanes després de visitar-lo encara tinc senyals en les mans.

Només indicar que a l'illa del Hierro estan catalogats més de 500 volcans.
Lluita canària, el “terrero” de Tigaday

Adossat a l'església de la Candelaria, a Tigaday, hi ha un “terrero” dedicat a la Lluita Canària. La Lluita Canària és l'esport més popular de l'illa d'El Hierro. Es creu que l’origen d’aquest esport es remunta als habitants originals d’aquesta illa.

Aquest tipus de lluita implica dos lluitadors en contacte directe amb el cos. L'oponent perd quan una part del cos (excepte les plantes dels peus) toca el terra.

La lluita es desenvolupa dins d'un cercle, generalment de sorra, anomenat “terrero”. En ell, dos lluitadors s'enfronten agafats intentant fer caure al rival. L'organisme de l'illa que vetlla per aquest esport és la Federación Insular de Lucha Canaria, i té la seu a Valverde.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada