18 de gener del 2022

Carcassonne

Carcassonne és una comuna francesa capital del departament de l'Aude, a la regió d'Occitània, situada al sud de França a mig camí entre Perpinyà i Tolosa. La ciutat és coneguda per la seva ciutadella emmurallada, digna de visitar.

La Ciutadella La ciutat històrica fortificada de Carcassonne a la riba dreta de l'Aude, habitual i popularment anomenada simplement la Cité, va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997. Està catalogada com a Grand site national*, i el seu castell i muralles com a Monument històric per l'estat francès, essent un dels centres turístics més visitats de França.

La part fortificada de Carcassonne va arribar a estar tan deteriorada que l'estat francès va considerar seriosament enderrocar les muralles. A tal efecte es va redactar un decret oficial el 1849 que va produir gran enrenou: l'historiador Jean-Pierre Cros-Mayrevieille i l'escriptor Prosper Mérimée van promoure una campanya per preservar la fortalesa com a Monument històric. Aquell mateix any se li va encarregar a l'arquitecte Eugène Viollet-le-Duc el projecte de renovació de la ciutat alta.

El caràcter defensiu de la Cité al llarg de la seva història ha influït en la complexitat de la seva arquitectura, on es reflecteix notablement l'art militar. El seu sistema de defensa és excepcional a causa de les seves dimensions i constitueix la fortalesa més gran d'Europa per la seva complexitat i la qualitat en la seva conservació.

El Castell Comtal Situat a la Cité de Carcassonne, el castell comtal, edificat sobre un domus del segle I, va ser la fortalesa que albergava els vescomtes de Carcassonne. Construït a principis del segle XII va patir diverses modificacions posteriors, a destacar la de l'any 1229 on, per ordre del regne de França, es converteix en senescalia. Del 1240 al 1250, es va dur a terme una important tasca per enfortir la muralla, incorporant més torres rodones, la barbacana avançada a la porta d'entrada i la fossa.

La Basílica Saint-Nazaire Antigament era la catedral de Carcassonne, fins a 1801, quan va ser substituïda per l'actual Catedral situada a la ciutat baixa o burg de Saint-Michel (Catedral Saint-Michel de Carcassonne). L'actual església és d'origen romànic del segle XI, consagrada pel Papa Urbà II el 1096. Va ser construïda al lloc d'una catedral carolíngia, de la qual actualment no roman cap rastre. L'església va ser ampliada entre 1269 i 1330 en estil gòtic, llavors predominant a França, en gran part a costa del bisbe de Carcassonne, Pierre de Rochefort.

*Grand site de France és un distintiu o etiqueta oficial francesa atorgat pel Ministeri d'Ecologia, Desenvolupament Sostenible i Energia que té com a objectiu promoure la bona conservació i millora dels espais naturals protegits del país de gran notorietat i en conseqüència molt freqüentats.

La Cité Médiévale.
La vista de la ciutat emmurallada des de les vinyes no ens la podem perdre.
Entrant a la Cité.
Un passeig per les muralles.
La Basílica de Saint-Nazaire.
Degustant la Cassoulet, menjar típic de la zona.
Finalment, després de degustar la cèlebre Cassoulet, durant el retorn a l'hotel és indispensable fotografiar la Cité Médiévale.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada