6 d’octubre del 2022

Jaca

Jaca (820 m. d'altitud i 14.000 habitants) és la capital de la comarca de la Jacetània, territori històric que s'estén sobre el vessant nord-occidental de la Comunitat Autònoma d'Aragó, fronterer amb la veïna França.

Actualment s'ha convertit en un important centre turístic i d'esports d'hivern del Pirineu, però atresora també un notable llegat monumental, que és reflex de la transcendència dels seus més de dos mil anys d'història.

Té una de les primeres catedrals d'estil romànic del país (s. XI), aixecada per consolidar la ciutat com a enclavament estratègic del Camí de Santiago. A això s'hi va unir la seva condició de primera capital del primitiu Regne d'Aragó, per elecció del rei Sancho Ramírez (1077). La seva naturalesa fronterera va modelar el seu creixement com a espai defensiu durant diversos segles, deixant evidents empremtes arquitectòniques entre les quals destaca la Ciutadella, singular fortalesa pentagonal del segle XVI. La seva posició estratègica; en ple Pirineu, a trenta quilòmetres de la frontera francesa, li ha donat una personalitat especial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada