16 de febrer del 2022

Santa Maria del Mar

L´església gòtica de Santa Maria del Mar és una basílica menor situada a la ciutat de Barcelona. Va ser construïda entre el 1329 i el 1383. Des del 3 de juny de 1931, té la catalogació de Bé d'Interès Cultural.

La construcció va començar el 1329, tal com ho testifiquen les làpides del portal de les Moreres (que dóna al Fossar de les Moreres) i el contracte establert entre els obrers i els mestres Ramón Despuig i Berenguer de Montagut. Un fet destacable, que encara perdura: s'acordà que l'obra havia de pertànyer exclusivament als feligresos de la zona del port i de la Ribera, únics responsables materials del temple, ja que ells van ser els qui la van sufragar, bé amb els seus diners o bé amb la feina. Aquest fet està en clara contraposició a la catedral que per aquelles mateixes dates també s'estava construint i que estava associada a la monarquia, a la noblesa i a l'alt clergat. A la construcció va participar activament tota la població de la Ribera, en especial els descarregadors del moll, anomenats bastaixos, els quals portaven les enormes pedres destinades a la construcció de l'església des de la pedrera de Montjuïc i des de les platges, on hi havia els vaixells que les havien portat a Barcelona, fins a la mateixa plaça del Born, carregant-les a l'esquena, una a una. La porta principal de l'església homenatja els bastaixos que van ajudar a construir-lo.

Els murs, les capelles laterals i la façana es van acabar al voltant de 1350. El 1379, a punt d'acabar-se el quart tram de voltes, es van incendiar les bastides i les pedres van patir importants danys. Finalment, el 3 de novembre del 1383 es va col·locar l'última part de la volta i el 15 d'agost de l'any següent es va celebrar la primera missa. El terratrèmol de 1428 va causar l'esfondrament de la rosassa provocant algunes morts, per la caiguda de les pedres del mateix. Encara que aviat es va signar un contracte per construir-ne una de nova d'estil flamíger, que va quedar acabada el 1459 i l'any següent, van ser col·locades les vidrieres del mateix.

Els vitralls de Santa Maria del Mar alberguen una sorpresa que passa inadvertida per a la majoria dels visitants. Una de les vidrieres del segon pis, a la part esquerra davant de l'altar major, amaga un escut del Barça.

En una catedral gòtica l'escut d'un club de futbol? A finals dels anys 60 del segle passat es van restaurar o substituir els vitralls danyats en la Guerra Civil, sota el patrocini d'entitats i gremis. El Barça va col·laborar amb 100.000 pessetes de l'època i en agraïment es va posar el seu escut en una vidriera. L'escut de vidre emplomat del Barça mesura 50 x 40 cms i va ser realitzat per Pere Cánovas Aparicio. En altres hi ha més escuts de la resta de patrocinadors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada