2 de gener del 2020

El pantà de Foix

El Pantà de Foix és un embassament que pertany al riu Foix, un riu curt de tan sols 41 quilòmetres de longitud que neix a la Serra de la Llacuna, situada a l'Anoia i el qual desemboca a la comarca del Garraf. Aquesta presa es troba situada exactament al municipi de Castellet i la Gornal, a la comarca de l'Alt Penedès. La seva superfície ocupa unes 66 hectàrees, a les quals cal sumar-li l'espai fluvial que incorpora aquest embassament, resultant un total de 79 hectàrees.

El pantà de Foix es va construir a principis de segle XX per a usos agrícoles, amb la finalitat de transformar en regadiu els cultius de vinya d'aquesta zona, els quals es trobaven molt afectats per la fil·loxera. Actualment les seves aigües no són aptes per al consum humà atès que procedeixen de la depuradora de Vilafranca del Penedés.

El projecte per construir aquest embassament es va produir en 1903 però no va ser fins uns anys més tard quan es van començar les obres. El 1913, un cop ja començades les obres de l'actual presa, una gran quantitat d'aigua va causar que es trenquessin els al·luvions que recobrien unes esquerdes al llit fluvial del pantà. Després d'aquest succés, es van dur a terme una sèrie de correccions per evitar les infiltracions d'aigua, entre les quals es va optar per assolir els 32m d'altura de la presa.

Finalment, la presa es va acabar de construir el 1936 i no va ser fins a l'any següent, el 1937 quan es va poder començar a regar amb l'aigua provinent d'aquest embalse.

D'uns anys ençà, el riu Foix baixa molt més net; a més, el nivell de les aigües de l'embassament s'ha mantingut alt, el que ha permès el creixement de vegetació típica de zona humida i de ribera (voga, canyís, àlbers, etc.) i de forma molt progressiva s'ha anat establint com a reserva ecològica servint de refugi i aliment a una fauna molt variada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada