Al nord de la vall de Salazar, a Ochagavía, Navarra, l'ermita romànica de la Mare de Déu de Muskilda s'eleva a més de mil metres, en un paratge on la vista intenta redibuixar els imponents cims pirinencs que treuen el cap des de la llunyania i on l’atapeït bosc ens sorprèn amb la seva intensa paleta de colors.
L'ermita es troba a quatre quilòmetres de la pintoresca població pirinenca d'Ochagavía. El temple, construït al segle XII, es troba al cim de la muntanya Muskilda a 1.025 metres d'altura. La seva sobrietat i elegància impregnada amb els tints característics de l'arquitectura de la comarca contrasta amb el superb paisatge que l'envolta, en el que treu el cap la Serra d'Abodi.
El temple es va aixecar al segle XII, però va ser restaurat a mitjans el XVII. El seu aspecte exterior sedueix pel seu aire rústic i la torre, amb coberta cònica i teules de fusta, segueix l'estil tradicional de les construccions de la comarca. Compta amb dues portes d'accés de les quals la principal destaca pel seu marcat estil romànic.
A l'interior ens trobem amb una planta rectangular de tres naus presidida pel retaule major. En la seva part central se situa la imatge de Muskilda, una talla gòtica de segle XV en fusta daurada i policromada de 60 centímetres. Representa una Verge riallera i alegre. L'altar major està separat de la nau per una reixa de ferro forjat que data de segle XV.
Muskilda en basc vol dir "Lloc de pedres".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada