2 de desembre del 2018

Sant Quirc de Taüll

L'ermita romànica de Sant Quirc de Taüll és una de les menys conegudes de la vall de Boí. Està situada en un turó al sud-oest de la urbanització de Pla de l'Ermita. Des del lloc a 1607 metres d'altitud es domina el paisatge de Taüll situat a gairebé 200 metres per sota.

L'edifici és una petita església d'una sola nau, coberta a dues vessants de llosa de pissarra sobre encavallades de fusta, capçada per un absis amb coberta de volta. La teulada cònica de l'absis, a un nivell més baix que la de la nau, reflecteix a l'exterior la configuració d'espais interiors diferenciats. Al centre de l'absis, s'obre una espitllera. A la façana de migdia se situa la porta d'accés, formada per un arc de mig punt de pedra rústega, adovellat, recolzat sobre impostes i amb extradós formant un petit ressalt.

Els avis de la vall conten que des de la Ribera baixaven a la zona de Sant Quirc les encantaires, (personatges pertanyents a la tradició popular màgica catalana, a mig camí entre les fades i les bruixes). Potser per això, l'ermita pogué constituir un element més en la lluita del cristianisme contra les arrelades creences seculars de caràcter pagà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada