18 de setembre del 2019

La Casa-Museu de Salvador Dalí a Portlligat, Cadaqués.

El pare de Dalí el va desheretar quan va saber que tenia una relació amb Gala, una russa casada i 11 anys més gran que ell, i li va prohibir que tornés a Cadaqués.

Corria l'any 1930 quan Dalí i Gala van comprar una barraca de pescadors a Portlligat (dins el municipi de Cadaqués); la cabana de Lidia Noguer. Aquesta barraca, juntament amb la posterior adquisició d'altres, es va anar transformant en una laberíntica casa on el pintor i la seva musa van residir llargues temporades. Des d'aquest 1930 i fins a 1982, exceptuant els anys de la Guerra Civil i fins a 1948, aquesta casa va ser la residència habitual de la parella. A la mort de Gala el 1982, Dalí es va traslladar a Púbol i la casa va quedar tancada. Després de la mort de Salvador Dalí el 1989 la casa va quedar en un compàs d'espera fins que el 1994 es va decidir transformar-la en museu.

En aquesta ocasió us mostraré l'exterior i interior de la casa, deixant per a una altra ocasió les seves terrasses i jardins, ja que disposo de moltíssim material i es faria molt feixuc mostrar en una sola entrada tot el que vull compartir.

Portlligat és una caleta que dista 1 Km aproximadament de Cadaqués.

En el seu petit embarcador es troba la barca de Gala.

La casa-Museu de Dalí.

L'entrada a la casa està comandada per un ós, regal d'Edward James a la parella i també hi ha un mussol dissecat. A la casa també veurem cignes i un lleó entre d'altres. Aquests animals demostren el gust de Dalí per la taxidèrmia.

Els llibres de la biblioteca són de cartró pedra. A la part superior es poden veure 3 cignes dissecats.

Gala també tenia el seu espai privat, La Sala Oval. És una sala esfèrica construïda el 1961.

Altres estances que cal travessar per anar a la Sala Oval són el tocador de Gala i l'habitació de les fotografies, amb armaris plens de fotos i portades de revistes.

Escala cap les estances de Dalí i Gala.

Dalí es vantava de ser el primer a veure els raigs del sol a Espanya. Tant que, en l'anomenada sala groga, va col·locar un mirall apuntant al llit per "capturar" aquests primers rajos.

La sumptuosa habitació de Dalí i Gala.

A Gala li agradava molt l'olor de la flor de Sant Joan i en tenia per tot arreu.

La cambra de bany.

L'estudi del pintor. A la casa hi ha dos quadres inacabats.

La casa està plena de detalls.

Algunes altres sales de la Casa-Museu Dalí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada