19 de juny del 2018

Os de Civis

Avui us mostraré fotos d'Os de Civís, bellíssim municipi medieval català situat a la comarca de l'Alt Urgell, a Lleida, amb la curiosa particularitat que el seu únic accés per carretera és a través de Sant Julià de Lòria, al veí país d'Andorra. L'única comunicació directa amb Espanya (a peu o en cavalleria, molt dificultosa) és a través del Coll de Conflent, de 2150 metres d'altitud.

Os de Civís es troba situat a la vall d'Aós, que forma part de la Coma de Setúria, formada per la conca del riu Aós, afluent del Valira. Geogràficament la vall d'Aós es troba en la vessant andorrana, però administrativament sempre ha estat part de Catalunya i els seus límits no han estat mai disputats.

Destaca principalment l'església romànica de Sant Pere, situada a la part alta del turó i envoltada pels seus carrerons que s'estenen cap als peus del turó. Lamentablement en l'actualitat no es pot visitar a causa del perill de despreniments d'un edifici en mal estat que es troba en l'únic carrer d'accés (les fortes riuades de l'any 1982 van fer molt de mal). Com a detall indicar que la missa se celebra a la sala de l'ajuntament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada