Gandia és una ciutat del País Valencià, capital de la comarca de la Safor. El seu terme municipal se situa al centre de la comarca, té una població de 78.543 habitants (INE 2013), encara que es calcula que la seua població flotant es troba entorn de les 100.000-120.000 persones, per la qual cosa es tracta de la setena ciutat més poblada i una de les més importants del territori valencià.
Des dels anys 60 del segle XX Gandia s'ha configurat com una de les principals destinacions turístiques valencianes, arribant a triplicar la seva població a l'estiu, quan augmenta fins als 320.000 habitants. Així mateix, el turisme ha esdevingut el principal motor econòmic de la ciutat.
El terme municipal de Gandia amb 61,5 km², és al centre de la comarca de la Safor, i es poden veure a grans trets, tres sectors clarament diferenciats a: el nord-est, als voltants de la urbanització de la platja, encara presenta formacions pantanoses en forma de marjal (marjal de Xeresa-Gandia), originàriament molt més extenses i que han sigut exposades històricament a un procés de dessecació; la part central, correspon a la plana al·luvial del riu Serpis -que drena l'horta del terme juntament amb el riu de Sant Nicolau- i l'altiplà de la Marxuquera. El sector nord-occidental és accidentat per l'alineació muntanyosa que continua la serra Grossa i el massís del Mondúber, amb terres calcàries i relleus càrstics, en gran part improductives, són considerades com a superfície forestal.
Tot i que els orígens de l'actual Gandia es remunten a l'edat mitjana -el rei Jaume I el Conqueridor va conquistar llavors la regió als musulmans-, va ser segles després, en el Renaixement, quan la localitat va viure la seva major esplendor de la mà d'una de les famílies més poderoses de l'època: els Borja o Borgia, com se'ls va conèixer a Itàlia arran del seu ascens al tron de Sant Pere. Entre d’altres, aquesta família va arribar a tenir 2 Papes i un Sant.
L'escut d'armes de la família Borja
El tio de la porra....
El port de Gandia està situat al barri marítim del Grau, i al sud de la platja Nord, a 5 quilòmetres del centre urbà de Gandia, i aprofita la desembocadura del riu Sant Nicolau. Té moll pesquer, esportiu i comercial.
És coneguda per tots la importància del peix en la gastronomia de la Safor, en plats com el brou d'anguila, l'espardenyat (arròs amb peix i conill) o la famosa fideuà de Gandia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada